fbpx
0228-520171 Middenweg 14-16, 1611 KP Bovenkarspel

HIIT

HIIT (Hoge intensiteit intervaltraining) is een training strategie die is bedoeld om prestaties te verbeteren d.m.v. relatief korte training sessies. Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van relatief korte cardiovasculaire trainingen, heeft HIIT een zeer positieve invloed op het metabolisme en met name op de vetverbranding.

Algemeen

HIIT is in feite een trainingsvorm waarbij er meer zuurstof dan normaal door het lichaam wordt gepompt. Dit soort trainingen versterken hierdoor je hart en longen (cardiovasculaire systeem) en de algehele kracht en uithouding. Het verhoogt daarnaast je metabolisme, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot de explosieve kracht.

Een HIIT is bij SMS een training van 30 minuten. De training bestaat uit een een warming-up, gevolgd door een aantal oefeningen die je achter elkaar in intervallen uitvoert. De intervallen kunnen verschillen tussen de 10 seconden en 5 minuten op hoge intensiteit. De rustmomenten tussen deze intervallen zijn korter (vaak 30 seconden) en kunnen bestaan uit een actieve rust (lage intensiteit) of complete rust. Vervolgens sluit je de training af met een cooling-down.Het grootste voordeel van een HIIT is dat het in een korte tijd, betere resultaten oplevert dan een standaard uurtje cardio zoals we gewend zijn.  Onderzoek toont zelfs aan dat HIIT tot 50% (!) effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Hart en longen

Intervaltraining zorgt voor een positieve ontwikkeling van het cardiovasculaire systeem. Door het verhogen van je hartslag tijdens periodes van hard sporten, zal je je cardiovasculair vermogen vergroten en zo je hart versterken. Een onderzoek aan een Noorse Universiteit ontdekte dat HIIT de beste manier is om je VO2max (maximale zuurstofopname) te verbeteren.

Afterburn

HIIT is zo effectief omdat het verschillende dingen met je lichaam doet. De belangrijkste reden waarom HIIT 50% effectiever is in het verbranden van vet, is omdat je lichaam na de training een “afterburn” effect heeft. Dit betekent dat je lichaam na je training vet blijft verbranden. Het verhoogt je metabolisme (stofwisseling) en die zet voedingsstoffen om in energie. Na je training blijft je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd, waardoor je dus meer vet verbrandt.

Insuline

Insuline is een hormoon die de suikers in je lichaam naar de cellen verplaatst, zodat je cellen hier energie uit kunnen halen. Insuline zorgt er echter ook voor dat suikers kunnen worden opgeslagen als vet. Wanneer je een lage insuline gevoeligheid hebt worden suikers, in tegenstelling tot wanneer je een hoge insuline gevoeligheid hebt, vaker omgezet in vet. Om af te vallen is het dus gunstig om een hoge insuline gevoeligheid te creëren. Uit onderzoek is gebleken dat HIIT de insulinegevoeligheid verhoogt. Naast het afvallen, zorgt het er dus ook voor dat je suikers minder snel omzet in vet.

Hormonen

Je hormoonhuishouding wordt op een positieve manier beïnvloed door HIIT. Bij langdurige cardio trainingen op middelmatige of lage intensiteit worden de hormonen die zorgen voor een hongergevoel actief, echter bij een HIIT worden deze hormonen verminderd. Hierdoor heb je minder honger, eet je waarschijnlijk ook minder en gaat je lichaam meer opgeslagen energie (vet) verbranden. Daarnaast zorgt deze manier van trainen ervoor dat er meer groeihormonen en testosteron aan wordt gemaakt. Hierdoor kun je dus ook meer spiermassa aanmaken (wat weer resulteert in een hogere verbranding).